2021-10-01 08:19:41• hírek • Bede Emőke

A rendszeres mellrákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott rendszeresen részt venni a szűréseken.

A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés, mely a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon (az összes rákos eset 10,4%-a, mindkét nemet beleértve), és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok.


Az Egészésgügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak a nőket vizsgálva az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az emlőrákos esetek száma az 1970-es évek óta jelentősen emelkedett, amit a kutatók részben a nyugati civilizáció modern életvitelének a számlájára írnak. Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott rendszeresen részt venni a szűréseken, ugyanakkor érdemes önvizsgálatot is tartani.


Október 1-e, azaz a mellrák elleni világnap apropóján a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az utóbbi három évben rendszeresen szervezett szűrőkampányokat, ám idén ez sajnos a koronavírus-járvány miatt nem kivitelezhető. Ennek ellenére minden hölgyet arra bíztatnak, hogy ne halogassa a szűrővizsgálaton való részvételt, hisz a korai felismerés életeket menthet. A pandémia alatt sajnos többen is elkövették azt a hibát, hogy nem fordultak idejében orvoshoz, így amikor végül fény derült az elváltozásra, a betegség már előrehaladott stádiumában járt.


A kórház mindenkit emlékeztet arra, hogy a mammográfia ambuláns rendszerben is elvégezhető, ehhez csupán a háziorvos által kiállított küldőpapírra és egy előjegyzésre van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: